Postavljeno 24. maja, 2017.


Podljut: Susret Milovića i Gambelića

 

U neđelju, 14. maja 2017. godine, predstavnici bratstva Gambelića iz Nevesinja pośetili su selo Podljut u Banjanima. Domaćin Gambelića bilo je bratstvo Milovića, a druženje je organizovano kod kuće Baja S. Milovića.

Bratstvo Gambelića vodi porijeklo upravo iz Banjana, pa je to razlog njihovog dolaska i prijatnog druženja sa domaćinima.

U ime bratstva Milovića, dobrodošlicu gostima je poželio Bajo Milović, a o vezi Milovića i Gambelića i o činjenicama koje govore o odlasku Gambelića iz Banjana, govorili su dr Radomir Milović i dr Živko Đurković.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANI PRIKAZ

Nakon srdačne dobrodošlice, upoznavanja s istorijskim činjenicama koje se odnose na bratstva Milovića i Gambelića, kao i tradicionalnog posluženja, gosti iz Nevesinja u pratnji domaćina obišli su crkvu sv Nikole, gustijernu kneza Milutina Gambelića, kao i još neke lokalitete koji su vezani za bratstvo Gambelića.

Po povratku, nastavljeno je druženje, a na inicijativu Gambelića, ponovo je govorio dr Radomir Milović o podacima o Gambelićima i Milovićima do kojih je došao nakon dugogodišnjeg naučnog rada na ovu temu. Naravno, kako je istakao dr Milović, postoji još dosta podataka po raznim arhivima do kojih bi trebalo doći i sistematizovati ih kako bi se upotpunila saznanja vezana za ova dva bratstva. Nakon izlaganja, dr Radomir Milović je poklonio svoje knjige bratstvu Gambelića u kojima je na naučnim osnovama, uz mnoštvo arhivskih dokumenata opisao ovo bratstvo.

Predstavnik Gambelića se zahvalio na srdačnoj dobrodošlici i izrazio zadovoljstvo što je do ovog susreta došlo. Domaćinima je predstavio bratstvo Gambelića, odnosno dva ogranka bratstva koja danas žive u Nevesinju.

Uz bogatu trpezu sa poznatim specijalitetima ovog kraja,  druženje, razgovor i veselje nastavljeni su do večernjih sati.