Postavljeno 12. avgusta, 2017.


Nevesinje: Susret Gambelića i Milovića

 

Nedugo nakon prvog susreta bratstava Milovića i Gambelića koji je održan u selu Podljut u Banjanima, uslijedio je drugi susret ova dva bratstva. Na poziv Gambelića, u neđelju, 30. jula 2017. godine, u selu Bišina, nedaleko od Nevesinja, boravili su predstavnici bratstva Milovića. Domaćin druženja bilo je bratstvo Gambelića, a održano je kod kuće Predraga Peđe Gambelića.

Dolaskom Milovića, uslijedila je srdačna dobrodošlica, kakva inače i priliči bratstvima istog korijena.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANI PRIKAZ

Na drugim susretima u Nevesinju, bilo je prisutno više brastvenika Milovića i Gambelića nego na prethodnim u Banjanima. Bila je to odlična prilika da se što veći broj bratstvenika međusobno upozna kako bi se druženje nastavilo i van ovakvim organizovanih susreta. Uz veoma bogatu trpezu za koju su se pobrinule vrijedne domaćice Gambelića, bratstvenici su razmjenjivali saznanja o međusobnim vezama i korijenima, kao i sadašnjim uslovima življenja. Jedan od najmlađih članova Gambelića, svečanost je uveličao pjevajući uz gusle pjesmu koja je ispjevana upravo za ovu priliku.

Domaćini su izrazili želju da svi zajedno pođemo do sela đe su nekad živjeli, i pri tom vidimo mjesto u koje je došao prvi Gambelić. Usput smo se zaustavili na prostranoj zaravni koju su nekad koristili Gambelića za ispašu stoke. To je kraj sa bogatom travom, izvorskom vodom, i predivnim pogledom koji seže do planina Crne Gore.

Nakon predivne prirode i fantastičnih pogleda na okolinu, spuštili smo se stazom do mjesta đe je po kazivanju domaćina, doselio prvi Gambelić u ovaj kraj. Bio je to Pero - praunuk kneza Milutina Gambelića. Na ostacima ozidine njegove kuće, članovi bratstva Gambelića su upoznali Miloviće sa onim dijelom svoje istorije od doseljavanja u ove krajeve, koji je njima poznat i za koji postoje valjani podaci.

Nastavili smo spuštanje stazom i došli do sela u kojem je nekad živjelo sedam porodica Gambelića sa oko 50 članova. U selu smo zatekli samo čestitu starinu koja tu živi sa svojom suprugom. Iako u poodmaklim godinama, dočekao nas je ispred svoje kuće sa čašicom dobrodošlice.

Po povratku iz sela, domaćini su zamolili dr Radomira Raša Milovića da nešto kaže o bratstvu Gambelića. Cilj je bio da članovi ovog bratstva koji nijesu bili na prethodnom susretu u Banjanima čuju dio bogatih saznanja do kojih je Radomir Milović došao u svojim opsežnim istraživanjima. Kompletno obraćanje dato je u video zapisu.

VIDEO ZAPIS OBRAĆANJA DR RADOMIRA MILOVIĆA

Druženje i veselje je nastavljeno nakon ručka i vjerovatno bi potrajalo znatno duže, ali je dobar dio bratstvenika Milovića došao iz raznih krajeva Crne Gore, pa je trebalo misliti i na povratak. Koliko je ovo druženje bilo potrebno i koliko su ga željeli i jedni i drugi, možda se najbolje moglo viđeti na odlasku. Napravljen je veliki broj zajedničkih fotografija. Domaćini su pričom i razgovorom pokušavali da odlože odlazak, a i gosti su nekako, bez obzira na potrebu, otezali svoj povratak. Naravno, obostrana je želja da se u narednom periodu sa ovakvim druženjima obavezno nastavi.

FRAGMENTARNI VIDEO ZAPIS SUSRETA U NEVESINJU